Breaking vs Breakdance

Breaking Stereotypes #002

Feat. Aram Angelo Eduati

De Break opleiding. ROCMN. Creative College. Aram Angelo Eduati Break4u Breaking vs breakdance

Breaking vs Breakdance

De meeste mensen kennen deze dansstijl als Breakdance, maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet de goede naam is? De correcte term is Breaking! Om te leren waar de naam Breakdance vandaan komt en waarom breakers die nooit gebruiken, gaan we terug naar de geschiedenis van Breaking.

De naam Breaking komt van de muziek waarop er gedanst wordt. DJ’s zoals de legendarische Kool Herc, ook wel de grootvader van HipHop genoemd, draaiden op block parties in The Bronx in New York telkens de breaks van funk tracks. Op deze energieke stukken van de muziek, waar de drums centraal staan, ging men helemaal los. Hier, bij feestjes op straat, ontstond de dansstijl Breaking. Dansers werden door de DJ’s bboys en bgirls genoemd.

In de jaren ‘80 kwam de populariteit van Breaking in een stroomversnelling. Breakers werden uitgenodigd bij TV-shows en waren te zien in films zoals Beat Street. Van de media kreeg de dans de naam “Breakdance”, en onder die naam werd het een wereldwijd fenomeen. Opeens waren deze dansers, die uit de armste delen van de VS kwamen, Hollywoodsterren. De wereld leek aan hun voeten te liggen. Maar even snel als de opkomst van Breaking, was ook haar ondergang.

Van het ene op het andere moment was Breaking niet meer “in de mode”. De interesse van de media nam af, dansers verloren hun baan en je werd zelfs uitgelachen als je nog steeds breakte. Veel dansers raakten hun huis kwijt, sommige begonnen drugs te verkopen of te gebruiken, en een aantal pleegde zelfs zelfmoord. Breaking kwam in de “Dark Ages” terecht. Het overgrote deel van de dansers stopte, en de stijl Breaking verdween bijna helemaal. Gelukkig werd de dans in leven gehouden door een klein aantal bboys en bgirls die bleven volhouden, en jaren later de dansstijl nieuw leven in bliezen.

Uit dit trauma van hoe de media met de dansers en cultuur is omgegaan, komt de aversie tegen de naam Breakdance. Een naam die niet uit de community komt, maar door anderen aan ons is opgelegd om even geld te verdienen en ons daarna hard te laten vallen. Daarom wordt de term “Breakdance” niet gebruikt door breakers, maar noemen wij onze dans “Breaking”.

BLOG